F R I S S
2 4 Ó R A


2019.03.26 07:33:21
2019.03.26 07:28:40
2019.03.26 07:24:32
2019.03.26 07:22:36
2019.03.26 07:19:33
2019.03.26 07:17:18
2019.03.26 07:14:49
2019.03.26 07:06:50
2019.03.26 06:57:17
2019.03.26 06:52:53
2019.03.26 06:48:30
2019.03.26 06:46:43
2019.03.25 08:03:30
2019.03.25 07:17:01
2019.03.25 07:06:30
2019.03.25 07:02:50
Az éves halértékesítés harmada karácsonyra esik
Az éves halértékesítés harmada karácsonyra esik
Az éves halértékesítés 30-32 százaléka a karácsonyi időszakra esik, a kereskedelemben a jó minőségű halak széles választéka megtalálható - közölte a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke.

Németh István elmondta: a legkeresettebb az élő ponty, a hal kilogrammonkénti ára - az elmúlt évhez hasonlóan - 800-1000 forint körül alakul. A gyermekes családok körében népszerű a szálkamentes szürkeharcsafilé, emellett többek közt az afrikai harcsából, a kárászból, a busából ás lazacból is széles a kínálat - jelezte Németh István.

Hozzátette: a hazai halfogyasztás évről évre nő. Kifejtette, hogy az elmúlt évben 6,5 kilogramm volt az egy főre jutó átlag, míg 1990-ben mindössze 2,5 kilogramm. Ugyanakkor ez a mennyiség mesze elmarad az Európai Unió 25 kilogrammos éves halfogyasztási átlagától - emlékeztetett a Ma-HAL elnöke.

A fejlesztési lehetőségekről elmondta: halastó rekonstrukcióra, új halastó építésére, szállítóeszközök vásárlására, értékesítési pontok, valamint feldolgozók létrehozására és fejlesztésére 50 százalékos támogatásra lehet pályázatot benyújtani. Új feldolgozókra azért van szükség, mert a fogyasztók nagy része a feldolgozott halat, a konyhakész halfilét keresi. Az élőhal forgalma háttérbe szorul, bár a karácsonyi időszakban az élőhalra is nagy igény van a vidéki városokban.

Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője elmondta: az elmúlt évhez képest 4-8 százalékkal magasabb áron értékesítik a halat. A pisztráng kilogrammonként 2 ezer forintba, a fogas 3 ezer forintba kerül. A harcsa-féléket átlagoson 4 ezer forintért lehet megvásárolni. A hal ára tájegységenként változik: a Balaton és a Duna-Tisza térségében, valamint a nagy tógazdaságok környékén alacsonyabbak az árak - hívta fel a figyelmet.

Kitért arra is, hogy a MA-HAL tagszervezetei a karácsony előtti héten több mint 40 településen 63 halárusító ponton kínálnak friss édesvízi halfajokat.

Hozzáfűzte: az egészséges életmódhoz hozzátartozik a halfogyasztás. A magyarországi kiváló vízminőséggel rendelkező tavakban, folyókban jó minőségű halat tudnak nevelni, idén pedig a hosszú, meleg nyár is kedvezett a haltermelőknek.

Az éves hazai étkezési haltermelés 12,5-14 ezer tonna, amelyből 2-3 ezer tonnát exportálnak. A halászati ágazat éves árbevétele 13,5-14 milliárd forint, ennek mintegy 4,2 százaléka az éves eredmény.

  
Forrás: MTI
24 Ó R A

2019.03.26 07:33:21
2019.03.26 07:28:40
2019.03.26 07:24:32
2019.03.26 07:22:36
2019.03.26 07:19:33
2019.03.26 07:17:18
2019.03.26 07:14:49
2019.03.26 07:06:50
2019.03.26 06:57:17
2019.03.26 06:52:53
2019.03.26 06:48:30
2019.03.26 06:46:43
Információ:
info@magyarorszag24.hu
Szerkesztőség:
szerkesztoseg@magyarorszag24.hu
Médiaajánlat letöltése (PDF)
sales@magyarorszag24.hu