F R I S S
2 4 Ó R A


2019.03.25 08:03:30
2019.03.25 07:17:01
2019.03.25 07:06:30
2019.03.25 07:02:50
2019.03.25 07:00:26
2019.03.25 06:37:33
2019.03.24 08:02:12
2019.03.24 07:55:39
2019.03.24 07:29:47
2019.03.24 07:24:16
2019.03.24 07:21:39
2019.03.24 07:19:56
2019.03.24 07:14:24
2019.03.24 06:40:56
2019.03.24 06:36:48
2019.03.24 06:34:01
Magyar éttermek a francia gasztronómia világünnepén
Magyar éttermek a francia gasztronómia világünnepén
Magyar éttermek is csatlakoznak a Gout de France/Good France kezdeményezéshez, melynek során március 21. és 24. között öt kontinens százötven országának séfjei ünneplik a francia gasztronómiát és a fenntartható fejlődést.

A világszerte mintegy ötezer étterem részvételével zajló eseménysorozat immár ötödik éve hívja fel a figyelmet a francia gasztronómia értékeire; idén először még Grönlandon is - emlékeztetett a Gout de France/Good France csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Franciaország magyarországi nagykövete.

Pascale Andréani elmondása szerint március 21-én és az azt követő napokban a csatlakozó éttermek séfjei hagyományosan franciás menüsort kínálnak.

Valamennyi menü azt fogja illusztrálni, hogyan lehet kevesebb zsírt, cukrot és sót használni a konyhában, odafigyelve a "jól evés" és a környezetvédelem szempontjaira - hangsúlyozta a diplomata.

Az éttermek francia kulináris hagyományt középpontba helyező menüsorokkal pályázhattak a részvételre. A résztvevők listáját egy séfekből álló nemzetközi zsűri hagyta jóvá a nagykövetségek segítségével, ügyelve a menük minőségére és összetételére.

Pascale Andréani hangsúlyozta, hogy a Gout de France/Good France elkötelezett a fenntartható fejlődés és a környezet védelme mellett. Több helyszínen a nélkülözőkre is gondolnak, így például a humanitárius válságban szenvedő Venezuela fővárosában, Caracasban is franciás ételeket osztanak az éhezőknek - árulta el.

A tavalyi évtől a rendezvénysorozat minden évben a középpontba állítja Franciaország egy-egy régióját: idén Provence gasztronómiája élvez kiemelt figyelmet.

Jerome Szkuta, a budapesti francia rezidencia séfje a provence-i gasztronómiáról szót ejtve kiemelte a híres marseilles-i hallevest és a ratatouille-t. Mint elmondta, a provence-i igazi, könnyű mediterrán konyha, amely gyakran használja a tenger gyümölcseit, sok olívaolajat és a rengeteg napsütésnek köszönhetően ízletes zöldségeket és gyümölcsöket.

Jerome Szkuta felhívta a figyelmet a régió kiváló boraira is, hiszen Provence bortermelése ma már nem csupán a rosékról nevezetes.

Magyarországon idén Budapestről a Baraka, a Biarritz, a Borssó Bistro, a Cyrano, a Jardinette, a Kolette Bistro, Paris Budapest és a Petrus éttermek vesznek részt, Szegedről az Alkimista Kulináris Műhely, Debrecenből az Ikon Debrecen, Veszprémből pedig a Gusto13 Bistro&Delicate csatlakozott a kezdeményezéshez.

  
Forrás: MTI
24 Ó R A

2019.03.25 08:03:30
2019.03.25 07:17:01
2019.03.25 07:06:30
2019.03.25 07:02:50
2019.03.25 07:00:26
2019.03.25 06:37:33
2019.03.24 08:02:12
2019.03.24 07:55:39
2019.03.24 07:29:47
2019.03.24 07:24:16
2019.03.24 07:21:39
2019.03.24 07:19:56
Információ:
info@magyarorszag24.hu
Szerkesztőség:
szerkesztoseg@magyarorszag24.hu
Médiaajánlat letöltése (PDF)
sales@magyarorszag24.hu