F R I S S
2 4 Ó R A


2019.06.24 17:37:24
2019.06.23 19:11:07
2019.06.23 10:42:54
2019.06.23 08:09:10
2019.06.23 08:05:52
2019.06.22 06:45:48
2019.06.21 11:18:05
2019.06.21 10:32:09
2019.06.21 10:23:29
2019.06.21 10:19:56
2019.06.21 10:01:25
2019.06.21 09:58:26
2019.06.21 09:56:12
2019.06.21 09:53:58
2019.06.21 09:51:20
2019.06.21 09:11:53
Elkezdődött a spárgaszezon Csongrád megyében
Elkezdődött a spárgaszezon Csongrád megyében
Elkezdődött a spárgaszezon Csongrád megyében, az első spárgasípokat szerdán szedték föl Öttömös határában, a zöldségféle betakarítása várhatóan tíz héten át zajlik.

Kakas Béla (Fidesz-KDNP), a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hagyományteremtő szándékkal idén első ízben ünneplik meg a spárgaszezon kezdetét. A zöldség a térségben sokaknak nyújt megélhetést, fogyasztásának élettani hatásai kiválóak, s bár a termés túlnyomó része exportra megy, a magyar piacon is egyre népszerűbb - tudatta az elnök. Dobó István (független) polgármester közölte, Öttmös környékén az 1930-as évek második felében kezdtek el a spárga termesztését. Míg korábban jellemzően kisebb - akár félholdas - parcellákon családok gondozták a spárgaültetvényeket, jelenleg kevesebb termelő, de nagyobb területen foglalkozik a zöldségfélével.

A községben összességében 50-60 hektáron termesztenek spárgát. A kisebb termelők felvásárlóknak értékesítik a zöldséget, a nagyobbak önállóan lépnek a piacra - mondta a polgármester.

Molnár József, a Spárga-Kert Kft. ügyvezetője közölte, cégük 25 éve foglalkozik spárgatermesztéssel, a kezdeti 1,5 hektáros terület 20 hektárra nőtt. Egy-egy ültetvény harmadik évben fordul termőre, a halványított vagy fehér spárga esetében a növény fölé emelt bakhátakból ekkor kezdhetik el a sípoknak nevezett fiatal hajtások szedését.

A spárga azért is különleges, mert a betakarítás megelőzi a növényvédelmi munkákat, így a termés garantáltan vegyszermentes - hangsúlyozta a szakember.

Tavaly mintegy 160 tonna spárgát termelt a vállalkozás. A főbb exportpiacok Svájc, Ausztria, illetve Anglia és a skandináv országok, ez utóbbiakban a zöld spárga a népszerűbb - tudatta az ügyvezető.

A Spárga-Kert Kft. maga végzi a spárga tisztítását, osztályozását, csomagolását jórészt kézi munkával. A továbblépés lehetőségét elsősorban a vendéglátás számára előkészített hámozott termékek előállításában látják, illetve olyan speciális csomagolóanyagok használatában, melyekkel tovább frissen tartható a zöldségféle - mondta a szakember.

  
Forrás: MTI / Fotó: Czeglédi Zsolt
24 Ó R A

2019.06.24 17:37:24
2019.06.23 19:11:07
2019.06.23 10:42:54
2019.06.23 08:09:10
2019.06.23 08:05:52
2019.06.22 06:45:48
2019.06.21 11:18:05
2019.06.21 10:32:09
2019.06.21 10:23:29
2019.06.21 10:19:56
2019.06.21 10:01:25
2019.06.21 09:58:26
Információ:
info@magyarorszag24.hu
Szerkesztőség:
szerkesztoseg@magyarorszag24.hu
Médiaajánlat letöltése (PDF)
sales@magyarorszag24.hu