F R I S S
2 4 Ó R A


2019.07.16 12:31:12
2019.07.16 12:28:02
2019.07.16 12:22:05
2019.07.16 12:16:05
2019.07.16 08:37:25
2019.07.16 08:33:34
2019.07.15 07:49:17
2019.07.15 07:44:05
2019.07.15 07:39:18
2019.07.15 07:30:24
2019.07.15 07:27:06
2019.07.15 07:03:24
2019.07.15 06:31:35
2019.07.14 06:58:19
2019.07.14 06:50:06
2019.07.14 06:47:26
Sörényes farkasok születtek a Szegedi Vadasparkban
Sörényes farkasok születtek a Szegedi Vadasparkban
Három sörényes farkas (Chrysocyon brachyurus) született a Szegedi Vadasparkban, a ritka ragadozót már többször sikerült szaporítani a Tisza-parti város állatkertjében - közölte Veprik Róbert igazgató.

A kölyök március 10-én születtek, pénteken estek át az állatorvosi vizsgálaton, kapták meg oltásukat és egyedi jelölésüket.

A Dél-Amerikában őshonos sörényes farkas csak a Szegedi Vadasparkban látható Magyarországon. Európában csupán 142 egyede él az állatkertek nemzetközi adatbázisa szerint (ZIMS), a fajmegmentési tenyészprogram keretében.

A különös megjelenésű kutyafélét több mint húsz éve tartják Szegeden. A jelenlegi párnak a tavaszi a második alma, 2016-ban született két kölyök, amelyek végül egy német és egy holland állatkertbe kerültek.

A nevüket fekete színű sörényükről kapó ragadozók inkább csak nagyságukkal emlékeztetnek a farkasokra, viselkedésük, alkatuk hosszú lábú róka látszatát kelti. A legnagyobb - 70-80 centi marmagasságú - kutyaféle ragadozó Dél-Amerika füves-bozótos térségeinek, mocsarainak lakója. A vékony, hosszú lábak előnye is főleg ezen élőhelyen érvényesül, ahogy a magas fűben keresik zsákmányukat. Járásuk is különleges, a ragadozók között szokatlanul az azonos oldalon lévő lábaikat emelik egyszerre.

Élőhelyén nagy veszélyt jelent rá a vadászat, főleg régebben féltették tőle a háziállataikat, főleg birkáikat az állattartók, és farkasként irtották. Számos egyede pusztul el közutakon elütve, emellett a kutyák fertőző betegségeiben is sok elhullik. Jelenleg 17 ezer kifejlett egyede él a természetben a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint.

A sörényes farkasok párkapcsolatban élnek, sűrűbben csak a párzási időszakban találkoznak, máskor egymástól függetlenül mozognak és vadásznak a területükön. A kicsik mintegy két hónap vemhesség után látják meg a napvilágot a sűrű növényzet rejtekében.

  
Forrás: MTI / Fotó: Rosta Tibor
24 Ó R A

2019.07.16 12:31:12
2019.07.16 12:28:02
2019.07.16 12:22:05
2019.07.16 12:16:05
2019.07.16 08:37:25
2019.07.16 08:33:34
2019.07.15 07:49:17
2019.07.15 07:44:05
2019.07.15 07:39:18
2019.07.15 07:30:24
2019.07.15 07:27:06
2019.07.15 07:03:24
Információ:
info@magyarorszag24.hu
Szerkesztőség:
szerkesztoseg@magyarorszag24.hu
Médiaajánlat letöltése (PDF)
sales@magyarorszag24.hu