F R I S S
2 4 Ó R A


2020.05.25 07:54:03
2020.05.25 07:42:54
2020.05.25 07:39:18
2020.05.25 07:33:45
2020.05.25 07:28:18
2020.05.25 07:24:45
2020.05.24 11:10:29
2020.05.24 11:03:52
2020.05.24 11:02:35
2020.05.23 09:11:19
2020.05.23 09:08:30
2020.05.23 09:06:25
2020.05.23 09:00:25
2020.05.23 08:57:15
2020.05.23 08:53:40
2020.05.23 08:48:55
Feltárták a szervezet D-vitamin-előállítását befolyásoló génváltozatokat
Feltárták a szervezet D-vitamin-előállítását befolyásoló génváltozatokat
A bőrrel kapcsolatos genetikai változatok természetes fényszűrőt képesek előállítani az ausztráliai Queenslandi Egyetem kutatói szerint, akik a D-vitaminnal kapcsolatos génváltozatokat tárták fel.

A tanulmány az Egyesült Királyság több mint félmillió lakosának genomját vizsgálta meg - írta az eurekalert.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

"Számos olyan, a bőrrel kapcsolatos gént találtunk, amelyik befolyásolja a szervezet D-vitamin-helyzetét. Napfényre van szüksége a bőrnek, hogy előállítsa a D-vitamint, de a génváltozatok is hatnak arra, hogy milyen jól végzi ezt a feladatát" - mondta John McGrath, az egyetem agykutatási intézetének professzora.

"Eredményeink arra utalnak, hogy a HAL (hisztidon ammónia-liáz) nevű gén variációi szerint változik a bőr egy kis molekulájának a koncentrációja, amelyik úgy viselkedik, mint valamilyen belső fényvédőszer. Ez a molekula magába szívja az UV-B fénysugarakat, amelyekre a D-vitamin előállításához szüksége van a bőrünknek. Attól függ, mennyi vitamint állítunk elő, hogy mennyi van ebből a molekulából" - magyarázta.

A kutatócsoport 143 olyan génlokációt talált, amelyik a D-vitamin koncentrációjával összefügg - tette hozzá Naomi Wray, az egyetem molekuláris biológusa.

"Korábban csak hat régióról tudtunk, így az eredmények további információt szolgáltatnak arról, hogyan kezeli a szervezetünk a D-vitamint. Egy kincsesládányi új tényezőt találtunk, amelyek befolyásolják a D-vitamin koncentrációját, és amelyek hosszú ideig munkát adnak a kutatóknak" - magyarázta Wray.

A tanulmány azt a feltevést támasztja alá, hogy a kevés D-vitamin a rossz egészségi állapotnak inkább következménye lehet, mint kockázati tényezője.

A tanulmány a Nature Communications tudományos folyóiratban jelent meg.

  
Forrás: MTI
24 Ó R A

2020.05.25 07:54:03
2020.05.25 07:42:54
2020.05.25 07:39:18
2020.05.25 07:33:45
2020.05.25 07:28:18
2020.05.25 07:24:45
2020.05.24 11:10:29
2020.05.24 11:03:52
2020.05.24 11:02:35
2020.05.23 09:11:19
2020.05.23 09:08:30
2020.05.23 09:06:25
Információ:
info@magyarorszag24.hu
Szerkesztőség:
szerkesztoseg@magyarorszag24.hu
Médiaajánlat letöltése (PDF)
sales@magyarorszag24.hu