2019.01.14
Bocuse d\´Or - Jól halad a magyar csapat felkészülése
Jól halad a magyar csapat felkészülése a Bocuse d\
A két évvel ezelõtti világdöntõ óta generációváltás zajlott a magyar csapatnál: noha Pohner Ádám commis-ként már kipróbálta magát a Bocuse d´Oron, séfként a mezõny legfiatalabb tagjának számít, Segal Viktor és Csillag Richárd pedig elõször szerepelnek majd a magyar csapat tagjaként - közölte a Magyar Bocuse d´Or Akadémia elnöke a csapat hétfõi budaörsi sajtótájékoztatóján.
Hamvas Zoltán a Forma-1 világához hasonlította a Bocuse d´Ort, hiszen a világ legrangosabb szakácsversenyének innovációi késõbb rendszerint leszivárognak a éttermi gasztronómiába is.
Minden körülmény adott a jó szerepléshez, hiszen rengetegen, például norvég sztárséfek is segítik a magyar csapatot az öt és fél órás versenyprogram tökéletesre csiszolásában - jegyezte meg Hamvas Zoltán.
Pohner Ádám felidézte, hogy 2015-ben Molnár Gábor mellett commis-ként versenyezhetett a lyoni világdöntõben, majd 2016-ban séfként indult, és Széll Tamás mögött második lett a magyarországi döntõben.
Mint elárulta, a csapat tagjai hónapok óta heti hat napot gyakorolnak, a versenyre szánt fogásokat folyamatosan fejlesztve, mostanra pedig már a finomhangolásoknál tartanak.
A fogásokhoz igyekeznek minél több minõségi magyar alapanyagot - például tokaji bort, egri bikavért, magyar eceteket - felhasználni, valamint magyar technológiai eljárásokat - mint a derelyekészítés vagy a savanyítás - alkalmazni.
Segal Tamás és Csillag Richárd szintén arról számoltak be, hogy a felkészülés kiválóan halad és hogy a csapat mind technikailag, mind pszichésen jól felkészült a január végi világdöntõre.
A Bocuse d´Or döntõjét a SIRHA élelmiszeripari szakkiállítás keretein belül rendezik meg január 28-29-én, mindkét napon 12-12 csapat készíti majd el fogásait.
A tányértéma idén egy francia klasszikus, a chartreuse lesz, amelyet meghatározott kagylófélékkel kell majd elkészíteni, a hústál kötelezõ alapanyaga pedig a csontos borjúkaraj lesz, amelyet csonttal együtt, egészben kell megsütniük a versenyzõknek.
Forrás: MTI / Fotó: Balogh Zoltán