2019.03.15
Magyar szakács nyert
A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) hallgatója, Pa
Közlésük szerint a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK) megrendezett verseny második és harmadik helyén egy-egy szlovén hallgató, Jure Dretnik és Tim Guadanigno végzett.
Az idei versenyen 4 nemzet 7 kĂ©pviselõje, köztĂĽk kĂ©t magyar BGE-s hallgatĂł - Pacsai Martin Ă©s TĂłth Attila - mĂ©rte össze tudását. A versenyzõk meghatározott idõ alatt, ugyanazokbĂłl az alapanyagokbĂłl, fenntarthatĂł termelĂ©sbõl származĂł hal vagy más tengeri Ă©lõlĂ©ny felhasználásával kĂ©tfĂ©le versenyĂ©telt kĂ©szĂtettek el, majd Ă©lõ szĂłban is bemutatták receptjeiket a zsĂ»rinek.
Az elsõ helyezett magyar versenyzõ profi Ă©tele akasztĂłi sziki ponty Ă©s homárhab volt csicsĂłka Ă©s kapor variáciĂłkkal, mĂg háziasszonyi Ă©telkĂ©nt posĂrozott pontyot kĂ©szĂtett rántott sĂĽtõtökkel Ă©s citrusokkal. Pacsai Martin meghĂvást kap az Ethic Ocean párizsi rendezvĂ©nyĂ©re, amelyet jĂşnius 7-Ă©n, az Ăłceánok világnapján az UNESCO szĂ©kházban rendeznek.
A verseny nemzetközi zsûrijében Franciaországból érkezett elismert séfek és szakemberek mellett a magyar gasztronómia vezetõ séfjei és a szakértõi foglaltak helyet.
A három Michelin-csillagos, világhĂrĂ» francia sĂ©f nevĂ©vel fĂ©mjelzett Olivier Roellinger szakácsversenyt az Ethic Ocean/SeaWeb Europe, a FERRANDI Paris, az Yvon Bourges Catering School Ă©s a Relais & Châteaux szervezetek hĂvták Ă©letre 2010-ben. CĂ©ljuk a fenntarthatĂłság nĂ©pszerĂ»sĂtĂ©se, a veszĂ©lyeztetett tengeri Ă©lõlĂ©nyek, fõkĂ©pp a halak Ă©lõvilágának megõrzĂ©se.
Forrás: MTI