2024.07.31
A Mesés nyári káposzta lett az év strandétele a Balatonon
Rekordszámú, negyven nevezõ közül a balatonlellei
A sajtóközlemény szerint az év strandételének választott Mesés nyári káposzta egy rozmaringos zöldbúza-törettel fermentált szõlõlevélbe töltött darált bárányhús, amelyet fermentált póréhagymás hideg káposztán, házi málnaecetes lilahagymával kÃnálnak.
A strandbüfé kategóriában az alsóörsi Oliva strandbüfé pisztáciapesztós lángosa nyert, amelynél nemcsak a bazsalikomos pesztóba, de a tésztába is kerül pirÃtott pisztácia.
Idén új versenykategória volt az év stranddesszertje, amelynek nyertese a zamárdi Tiki Beach bisztró szezonális gyümölcsös tarhonyapudingja lett.
Vega különdÃjat kapott a badacsonyörsi Vánkos étterem faszénen, tisztÃtott vajjal grillezett patisszonja, amelyet égetett citrom levével és saját készÃtésû sárgaborsó misóval készült vajas kukoricahabbal tálalnak.
Az év felfedezettje idén a siófoki Julcsi Kalácsoda lett, amely a szokásos édes kürtõskalácsot liofilizált málnával spékelte meg, és a sós kürtõsben is egyedit alkotott azzal, hogy a sajtot nem töltelékként vagy feltétként adja hozzá, hanem összepirÃtja - baconnel vagy anélkül - a sós tésztából készÃtett kaláccsal - Ãrták a közleményben.
Forrás: MTI / Fotó: Gedeon Lili