2024.10.24
Díjazták az év gluténmentes kenyereit és péksüteményeit
Harmadik alkalommal rendezte meg a gluténmentes ke
A kezdeményezés célja felhívni a figyelmet a lisztérzékenységgel élõk, speciális étrendet követõk igényeire, továbbá elõsegíteni a gluténmentes termékekkel kapcsolatos innovációt.
Az elsõként 2022-ben megrendezett megmérettetés idén már négy kategóriásra bõvült: friss kenyér, tartós kenyér, töltött péksütemény, töltetlen péksütemény kategóriában nevezhettek a gyártók. A verseny remek lehetõség arra, hogy a gyártók bemutassák a termékeiket, a fogyasztók pedig - amellett, hogy jobban megismerhetik a gluténmentes termékek kínálatát - iránytût is kapnak, hogy mely termékek a legfrissebbek, legpuhábbak, legízletesebbek.
A verseny díjátadó ünnepségét október 16-án, a Kenyér Világnapján tartották. Az eseményen Jakab István, az Országgyûlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke kiemelte, a mentes termékek teljes elõállítási folyamata során figyelemmel kell lenni a különleges elvárásokra, a fajtaelõállítástól kezdve a termesztéstechnológián keresztül a gyártási folyamatokig. Hozzátette: "a Magyarok Kenyere Program azért is karolta fel a kezdeményezést, hogy közösen megvizsgálják, mik azok az ötletek, megoldások, melyek a termékpálya, az ágazat fejlõdését szolgálják - segítséget nyújtva ezzel a fogyasztóknak is. Ezzel együtt az ÁFA csökkentést is indokoltnak tartjuk megfontolni. "
Szécsényi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeripari igazgatója emlékeztetett, hogy a NAK a korábbi években kiadványban foglalta össze a gluténmentes termékek gyártásával, forgalmazásával kapcsolatos információkat. Annak érdekében, hogy az ágazat még eredményesebben mûködjön, a kamarán belül megalakult a "mentes" munkacsoport, amelynek célja elõsegíteni a különféle mentes termékekkel kapcsolatos innovációt, emellett megoldást keresni a felmerülõ problémákra, kihívásokra.
Dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerláncért felelõs helyettes államtitkára a díjátadón elmondta: a kenyér alapélelmiszer, ki kell hangsúlyozni, hogy a megítélése az elmúlt idõszakban szerencsére kezd helyreállni. A gluténmentes élelmiszerek terén is újfajta fejlesztések, termékek, innovációk jelentek meg, a kormányzati szabályozással és támogatással összhangban. Hozzátette: október 16-a az élelmezésbiztonság világnapja is, mely szervesen kapcsolódik az élelmiszerpazarláshoz, csökkentésében Magyarország jó úton jár, azonban folytatni kell a munkát, új eszközöket kell felkutatni a pazarlás csökkentésére.
Sajnos hazánkban is egyre többeket érint a cöliákia, illetve lisztérzékenység, minden száz emberbõl egy speciális diétára kényszerül a betegség miatt. Esetükben a gondot a kalászos gabonákban − például a búzában − található glutén egyik fehérjecsoportja okozza. Koltai Tünde, a Magyar Cöliákia Egyesület elnöke kiemelte, hogy a verseny vakzsûrizéssel zajlott, valamint minden résztvevõ termék laborvizsgálati eredményét is kötelezõ volt leadni. A laboradatok is jól mutatják, hogy ezek a termékek maximálisan biztonságosak. Hozzátette, ma már a magyar gyártók is felveszik a versenyt a nemzetközi piaci szereplõkkel, ráadásul fontos fejlõdési irány, hogy már a közétkeztetésben is lehet alapozni rájuk.Dr. Szûcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke zsûritagként is megerõsítette az elhangzottakat. Egyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a diétás étrend során fontos a jó ízérzet, de legalább annyira fontos, hogy egy élethosszig tartó diéta esetében megfelelõ, rostban gazdag, változatos étrendet is alkalmazzunk - és a gluténmentes termékek elõállítása során e téren is jelentõs fejlõdés tapasztalható. Szabolcs Péter, a kezdeményezés elindítója, az AMUREX GM Hungária Kft. ügyvezetõje, a NAK mentes munkacsoportjának vezetõje köszönetet mondott a szervezõknek, a támogatóknak és a versenyben részt vevõ cégeknek. Egyben ösztönözte õket, hogy a folytassák a megkezdett közös szakmai munkát, és jövõre se feledkezzenek meg a versenyrõl, melyet még nagyobb lelkesedéssel visz a csapat tovább.
A 2024. évi gluténmentes kenyér és péksütemény verseny díjazottjai:
Friss kenyér kategória:
1.helyezett: Magvas barna kenyér - P.Geri Kft. (DietABC)
2.helyezett: Chia magos vegán bagett - Free! Gluténmentes Pékség - Greenpass Kft.
3.helyezett: Pityu buci - Gluténmentes Tündér Manna Kft.
Tartós kenyér kategória:
1.helyezett: Finoman gyorsfagyasztott gluténmentes magvas formakenyér - Tamarix Kft.2.helyezett: Toasti gluténmentes toast kenyér - Elsõ Pesti Malom és Sütõipari Kft.3. helyezett: Többmagvas szeletelt kenyér- Szafi Products Kft.
Töltött péksütemény kategória:
1.helyezett: Leveles túrós párnácska - Frigo-Hasso Kft.
2.helyezett: Lekváros szélkerék - Zsofree Gluténmentes Pékség és Cukrászda (Budapharma Kft.)
3.helyezett: Csokis málnás pára - Gluténmentes Tündér Manna Kft.
Töltetlen péksütemény kategória:
1.helyezett: Csirke András ev. - Juhtúrós sós rúd
2.helyezett: Pirított hagymás magvas kocka - P.Geri Kft. (DietABC)
3.helyezett: Svéd bullár - Becker és M Kft.
NAK különdíj: Lavina Kft. - No-No Gluténmentes termékcsalád
MAGOSZ innovációs különdíj: Becker és M Kft. - töltött csigák (pekándiós-fahéjas és almásvaníliás csiga)
Forrás: abc24 media