2025.09.25
Brokkoli helyett Shrek-leves: A menza is lehet korszerű, egészséges és kreatív
A gyermekek táplálkozási szokásainak megalapozása kulcsfontosságú a jövő generációinak egészsége szempontjából.
Sok családban viszont megoldhatatlan kihĂvás a változatos, jĂłl megtervezett Ă©telek napi szintű elkĂ©szĂtĂ©se. ĂŤgy ez a feladat Ă©s a felelĹ‘ssĂ©g a közĂ©tkeztetĂ©s szereplĹ‘ire hárul. Bár a menza szĂłhoz számtalan sztereotĂpia kapcsolĂłdik, a közĂ©tkeztetĂ©s világa az elmĂşlt Ă©vtizedben gyökeresen átalakult. A felelĹ‘sen működĹ‘ szolgáltatĂłknak ma már kiemelt cĂ©lja az egĂ©szsĂ©ges táplálkozásra nevelĂ©s Ă©s a szemlĂ©letformálás.
A menzárĂłl sokaknak mĂ©g mindig az Ăztelen, egyhangĂş, kevĂ©ssĂ© gusztusos Ă©telek ugranak be. Pedig a közĂ©tkeztetĂ©s elhivatott szereplĹ‘i már minĹ‘sĂ©gi alapanyagok felhasználásával, modern konyhatechnolĂłgiák alkalmazásával, szemĂ©lyre szabott figyelemmel kĂ©pesek valĂłdi Ă©lmĂ©nnyĂ© tenni a gyerekek mindennapi Ă©tkezĂ©sĂ©t Ă©s megalapozni egĂ©szsĂ©gtudatos táplálkozásukat.
„Bár a szabályozás megköti a kezĂĽnket, arra is ösztönöz bennĂĽnket, hogy folyamatos kreativitással szĂ©lesĂtsĂĽk kĂnálatunkat, Ă©s a minimum követelmĂ©nyeket magasan felĂĽlmĂşlva a lehetĹ‘ legváltozatosabb alapanyagokkal Ă©s technolĂłgiákkal dolgozzunk. Olyan, a magyar háztartásokbĂłl kikopĂłban lĂ©vĹ‘, de rendkĂvĂĽl Ă©rtĂ©kes Ă©lelmiszereket is rendszeresen beĂ©pĂtĂĽnk az Ă©trendbe, mint a csicseriborsĂł, a lencse vagy a bulgur” – hangsĂşlyozta a Julienne Kft. dietetikusa.
A Julienne Kft. elkötelezett kĂ©pviselĹ‘je a Slow-Food mozgalomnak, amelynek cĂ©lja az ĂzĂ©lmĂ©ny, az egĂ©szsĂ©ges táplálkozás, a helyi termelĹ‘k támogatása Ă©s a környezetbarát konyhai gyakorlatok elĹ‘mozdĂtása, mindemellett hangsĂşlyozva az Ă©telek minĹ‘sĂ©gĂ©t Ă©s az Ă©tkezĂ©ssel járĂł közössĂ©gi Ă©lmĂ©nyt.
„Mindenek elĹ‘tt igyekszĂĽnk kerĂĽlni a feldolgozott Ă©lelmiszereket. Az adalĂ©kanyagokkal, tartĂłsĂtĂłszerekkel kĂ©szĂĽlt „kĂ©nyelmi termĂ©kek” Ă©s hĂşskĂ©szĂtmĂ©nyek helyett a közĂ©tkeztetĂ©sben a kiindulĂł alap nyersanyagokbĂłl fĹ‘zĂĽnk minden nap frissen ebĂ©det, vagy kĂ©szĂtĂĽnk házi krĂ©meket, pástĂ©tomokat” – árulta el Escusol SzĹ‘cs Julianna, a Julienne Kft. kereskedelmi igazgatĂłja.
Az óvodáskor a legfogékonyabb időszak
Egy háromĂ©ves gyerek általában már kialakult Ăzpreferenciákkal Ă©rkezik a közössĂ©gbe, ha a kisgyermekkori hozzátáplálást folytatva otthon nem találkozik változatos Ăzekkel Ă©s alapanyagokkal, az Ăłvodai menĂĽ meglepetĂ©skĂ©nt Ă©rheti, ha elĹ‘tte nem járt közössĂ©gbe. Hornyák Emese dietetikus szakĂ©rtĹ‘ szerint az Ăłvodáskor a legideálisabb az Ă©tkezĂ©si szokások kialakĂtására, megváltoztatására, hiszen Ilyenkor a gyerekek mĂ©g nyitottak, Ă©s az ĂłvodapedagĂłgusok, dadusok biztatása sokat segĂt az Ăşjdonságok elfogadtatásában.
„Egy kis kreativitással pedig mĂ©g inkább motiválhatĂłk a kicsik a kĂłstolásra. Ha a brokkolikrĂ©mlevest „Shrek-levesnek” nevezzĂĽk, azonnal szĂvesen megeszik a gyerekek. Az alsĂł tagozatosok már kritikusabbak, Ă©s rájuk erĹ‘sen hat a kortársak vĂ©lemĂ©nye is, de sok gimnazista már tudatosabban választ az egĂ©szsĂ©g vagy a fitnesz jegyĂ©ben” – idĂ©zi fel a dietetikus.
A szakĂ©rtĹ‘ hozzáteszi, hogy a közĂ©tkeztetĂ©s nem csupán szolgáltatĂł, hanem egyben edukáciĂłs partner is, a felelĹ‘ssĂ©gĂĽnk tĂşlmutat a napi menĂĽ biztosĂtásán.
„A szektor szereplĹ‘inek, az intĂ©zmĂ©nyeknek Ă©s a szĂĽlĹ‘knek közösen kell formálniuk a gyerekek Ă©tkezĂ©shez valĂł viszonyát. Azt látjuk, hogy azok a gyerekek, akik már az Ăłvodában megszokták a változatos Ăzeket, kĂ©sĹ‘bb az iskolában is bátrabban választanak pĂ©ldául egy bulgurral kĂnált sĂĽlt csirkecombot cole-slaw salátával, a klasszikus rántott hĂşs helyett. A fĹ‘zelĂ©keket kiegĂ©szĂtĹ‘/helyettesĂtĹ‘ Ă©vekkel ezelĹ‘tt elutasĂtott rakott Ă©telek is mára teljesen elfogadottá váltak az iskolások körĂ©ben” – teszi hozzá a Julienne Kft. kereskedelmi igazgatĂłja.
Nem reggeli, tĂzĂłrai!
A legnagyobb kihĂvást a közĂ©tkeztetĂ©sben az Ăşgynevezett kisĂ©tkezĂ©sek jelentik a szolgáltatĂłk számára.
„Sok szĂĽlĹ‘ a tĂzĂłrait teljes Ă©rtĂ©kű reggelinek tekinti, holott az hivatalosan csak egy köztes Ă©tkezĂ©s. A szolgáltatĂłknak Ăgy egyszerre kell megfelelniĂĽk a szĂĽlĹ‘i elvárásoknak, a szűkös költsĂ©gvetĂ©snek Ă©s a táplálkozási ajánlásoknak” – magyarázza a dietetikus.
A kreatĂv, egĂ©szsĂ©ges megoldások, mint a cĂ©klakrĂ©m, a házi gyĂĽmölcsjoghurt vagy a zöldsĂ©ges tĂ©sztasaláták bevezetĂ©se gyakran intĂ©zmĂ©nyi Ă©s szĂĽlĹ‘i ellenállásba ĂĽtközik.
„EzĂ©rt is elengedhetetlen a nyitott kommunikáciĂł, a szĂĽlĹ‘knek Ă©s az intĂ©zmĂ©nyeknek partnerkĂ©nt kell tekinteniĂĽk a közĂ©tkeztetĹ‘re. Az Ă©pĂtĹ‘ jellegű javaslatokat mindig szĂvesen fogadjuk, hiszen a közös cĂ©lunk az, hogy a gyerekek egĂ©szsĂ©ges, táplálĂł Ă©s finom Ă©teleket kapjanak minden nap. Étlapjainkat Ă©vrĹ‘l Ă©vre, hĂłnaprĂłl hĂłnapra fejlesztjĂĽk, figyelembe vĂ©ve a szezonalitást Ă©s a helyi termelĹ‘k kĂnálatát” - mondja Escusol SzĹ‘cs Julianna.
A Julienne Kft. saját pĂ©ksĂ©ggel is rendelkezik, ahol a hagyományos termĂ©kek mellett többfĂ©le magvas, teljes kiörlĂ©sű Ă©s csökkentett cukor - Ă©s szĂ©nhidráttartalmĂş pĂ©káruk is kĂ©szĂĽlnek. Mivel saját maguknak gyártanak, ezĂ©rt sokkal szĂ©lesebb választĂ©kot tudnak biztosĂtani a gyermekeknek.
A társadalmi szerepvállalás nem csupán szlogen
A Julienne Kft. jelenleg mintegy 15 iskolát és 25 óvodát szolgál ki, köztük számos magánintézményt is.
„AktĂvan rĂ©szt veszĂĽnk az intĂ©zmĂ©nyek Ă©letĂ©ben, rendszeresen támogatjuk a sportnapokat Ă©s egĂ©szsĂ©gnapokat, kĂłstolĂłkkal, egĂ©szsĂ©ges zöldsĂ©gkrĂ©mekkel Ă©s pĂ©kárukkal. Dietetikusok bevonásával Ăşgynevezett egĂ©szsĂ©g napokat is szervezĂĽnk, ahol játĂ©kos feladatokkal, szemlĂ©ltetĂ©ssel, kĂłstolással ösztönözzĂĽk, hogy a gyerekek Ă©lmĂ©nyszerűen ismerkedjenek meg az egĂ©szsĂ©ges táplálkozással.”
A 20 Ă©ves szakmai mĂşltra visszatekintĹ‘ családi vállalkozás a közĂ©tkeztetĂ©s teljes spektrumát lefedi. Naponta közel 15.000 adag Ă©telt kĂ©szĂtenek, a minĹ‘sĂ©get többek között ISO Ă©s HACCP tanĂşsĂtványok, valamint a Bisnode AAA minĹ‘sĂtĂ©se is garantálják.
A Julienne Kft. kereskedelmi igazgatĂłja hozzátette: „Kiemelten fontos számunkra a valĂłdi társadalmi szerepvállalás, Ă©vek Ăłta támogatjuk az EgyĂĽtt a Daganatos GyermekekĂ©rt AlapĂtvány rendezvĂ©nyeit, illetve a Budapest Bike Maffiával egyĂĽttműködve rendszeresen segĂtĂĽnk a rászorulĂłknak. Több mint tĂz Ă©ve elkötelezettek vagyunk a megváltozott munkakĂ©pessĂ©gű emberek foglalkoztatása mellett is, amiĂ©rt elnyertĂĽk a FogyatĂ©kos-barát Munkahely elismerĂ©st is.”
Forrás: abc24 media